Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

E-sigaretter: Ord og uttrykk

I verden av e-sigaretter og damp så er det en jungel av ord og uttrykk som kan skremme de fleste. Etter hvert som utviklingen har gått fremover har det også gradvis oppstått et eget språk med unike ord og uttrykk som ikke brukes i noen andre sammenhenger, og det er mye artig og spennende. For å gjøre det hele litt enklere har vi laget en ordliste som tar for seg de mest utbredte ordene og uttrykkene man kommer borti. Listen inneholder alt fra Engelske forkortelser, Norske fraser, slang, betegnelser og forklaringer på det meste. 

 

- A - 

AWG
American Wire Guage. Den amerikanske standarden som angir motstand og diameter av en metalltråd / wire som brukes til å bygge coiler i e-sigarett tanker. Se Wikipedia for detaljert informasjon.

 

Analog sigarett
Normale tobakkssigaretter, "ferdigsydde" og rulletobakk.

 

APV
Advanced Personal Vaporizer. En avansert e-sigarett eller mod som gjerne består av et større batteri og funksjoner som bla. variabel volt og watt.

 

Adapter
En overgang mellom forskjellige gjenger eller andre former for fester. Brukes ofte i forbindelse med overganger mellom 510 og eGo gjenger, samt munnstykker av forskjellige typer. Brukes også som betegnelse på en strømplugg til stikkontakten i veggen med USB utgang.

 

Atomizer (Atty)
En komplett e-sigarett tank, bestående av et varmeelement (coil/fordamperhode), veke/bomull, væskebeholder, munnstykke og en kontakt for montering på et batteri.

 

Auto / Autodrag
En funksjon som gjør at fordamperhodet/coilen automatisk varmes opp når man begynner å ta et drag, uten at man behøver å holde inne en knapp. En sensor registrerer når luften trekkes gjennom luftkanalen og batteriet aktiveres automatisk.

 

Autokutt / Automatic Shutoff
En sikkerhetsfunksjon som finnes på mer eller mindre alle e-sigaretter som kun tilatter at e-sigaretten er aktivert for en gitt tidsperiode. De fleste e-sigaretter kutter etter ca. 10 sekunder, men det varierer fra modell til modell, cigalikes ol. har gjerne kortere tid.

 

- B - 

Batteri
Batteriet i e-sigaretten som gir strøm til tanken slik at oppvarmingen kan skje. Det beskriver gjerne standard eGo batterier med en aktiveringsknapp, 18650 og andre batterier med nummerbetegnelser eller mindre batterier som på cigalikes ol. Batteri brukes gjerne også om moder og større enheter med muligheter for å justere effekten. De fleste e-sigarettbatterier er av typen Lithium-ion. Batterier som har nummerbetegnelser som 18650, 18350, 26650 osv. så beskriver nummeret høyden og diameteren på batteriet. De to første tallene viser til diameteren og de tre siste til høyden. 18650 = 18 mm diameter - 650 mm høyt.

 

BCC
Bottom Coil Clearomizer. En tank med fordamperhodet / coilen montert i bunnen.

 

BDC
Bottom Dual Coil Clearomizer. Brukes om hverandre med uttrykket over, men indikerer også at fordamperhodet har to coiler.

 

Box Mod
En e-sigarett mod med utforming som en boks. Den inneholder et internt batteri eller har muligheter for løse batterier og har normalt sett muligheter for justering av watt og temperatur. Eksempler på Box Mod's er Eleaf sin Istick serie, Smok sin Alien serie osv.

 

Smok Qbox Kit - Box Mod

 

BVC
Bottom Vertical Coil. Et fordamperhode som er montert i bunnen på en tank med vertikalt montert coil/coiler.

 

- C - 

Cartridge
En væskebeholder til mindre e-sigaretter.

 

Cartomizer (Carto)
Beskriver enten en ferdigfylt engangstank som ofte brukes i cigalikes e-sigaretter eller varmeelementet i en cartomizer tank, hvor cartoen sitter i midten som et rør innholdende bomull og en eller flere coiler. Eldre teknologi som ikke brukes i stor grad lenger.

 

Cig-A-Like / Cigalike
En komplett e-sigarett som er designet til å ligne en normal sigarett (analog sigarett). Disse er i mange tilfeller "engangs" og kastes når de er tomme. Ikke å anbefale.

 

Coil / Se også fordamperhode
Tråden som varmes opp og starter fordampningsprosessen. Tråden er normalt sett viklet rundt bomull eller annet materiale som er trukket i væske. Coilen er en del av et fordamperhode, og ordet brukes gjerne feilaktig ved å beskrive hele fordamperhodet. En typisk coil er laget av kanthal A1, rustfritt stål (SS), titan (Ti), nikkel (Ni) eller NiChrome. Motstanden i en coil måles i ohm.

 

Fv. Tiger Coil, Clapton Coil, Flat Twisted Coil, Alien Clapton Coil

 

Clearomizer (Clearo)
En komplett tank med en gjennomsiktig væskebeholder, slik at væskenivået kan sees. De vanligste materialene er klar plast og pyrex glass. En beholder av glass er å foretrekke da noen væsketyper kan skade tanker av plast ved at de sprekker eller blir uklare.

 

Clapton Coil
En effektiv coil som består av en tråd på en tykkelse med en tynnere tråd viklet tett rundt. Navnet stammer fra likheten med gitarstrenger og hvem representerer gitarer bedre enn selveste Eric Clapton.

 

Cloud Chasing
Søken etter de største skyene med damp. Begrepet brukes om ekstremt utstyr som utelukkende er designet for å skape enorme skyer, og om de som forsøker å få til dette, Cloud Chaser's.

 

Cut-Off / Autokutt / Automatic Shutoff
En sikkerhetsfunksjon som finnes på mer eller mindre alle e-sigaretter som kun tilatter at e-sigaretten er aktivert for en gitt tidsperiode. De fleste e-sigaretter kutter etter ca. 10 sekunder, men det varierer fra modell til modell, cigalikes ol. har gjerne kortere tid.

 

- D - 

Dampvæske / Dampdråper / E-juice / E-væske / E-liquid
Væsken som fylles på e-sigaretten som fordamper ved oppvarming. Dampvæske består hovedsaklig av propylenglykol (PG), vegetabilsk glyserin (VG), smaksaromaer og nikotin.

 

Damping / Å Dampe
Referer til å bruke en e-sigarett.

 

Dampetunge
E-Juicen mister smaken sin, alt smaker det samme og man blir gjerne tørr i munnen. Løsningen er gjerne å drikke litt ekstra vann, appelsinjuice og/eller bruke munnskyllevann. Generelt er det greit å bytte mellom flere forskjellige smaker, da man kan "miste smaken" fra en væske om det ikke er noe variasjon.

 

DCT
Dual Coil Tank. En cartomizer tank med en dual coil cartomizer montert.

 

Diacetyl
En kjemikalie som har blitt brukt i noen smaker av dampvæsker for å få frem en smøraktig smak. Stoffet kan være skadelig om det blir inhalert i store mengder, og dette blir i liten grad brukt i e-juice lenger. Ingen av våre væsker inneholder dette.

 

Direkte Lungedrag / Lungedrag (DL)
Når man tar et drag som trekkes direkte ned i lungene, fremfor å suge det inn i munnen først for deretter å trekke det ned i lungene. Forkortelse: DL (Direct Lung).

 

DIY
Do It Yourself. Alt som involverer å gjøre det selv, men det brukes hovedsaklig om blanding av dampvæske / e-juice av forskjellige konsentrater, baser og nikotin.

 

Drip Tip / Munnstykke
Munnstykket på en e-sigarett tank. Uttrykket stammer fra munnstykket som blir brukt på dripper tanker, men det brukes nå generelt om alle munnstykker. Den vanligste typen munnstykker er 510 som betyr at den ytre diameteren på festet til munnstykket er på ca. 8.5 mm. Dripper tanker og større tanker som er designet for direktelungedrag har gjerne større munnstykker som 810 osv. for å kunne flytte mer luft raskere.

 

Dripper
En e-sigarett tank som er designet for direkte drypping av dampvæske ned i toppen, direkte på coilen og bomullen. Disse har ikke et stort væskereservoar som bomullen trekker væske fra, slik at det dryppes noen dråper rett i bomullen som holder til noen drag, før det hele gjentas. Dette går for å være den beste måten å få frem den beste og all smaken fra dampvæsker.

 

Dry Burn / Dry Hit
Et uttrykk for at bomullen eller veken ikke har nok væske eller ingen væske når den varmes opp. Dette kan brukes som en teknikk i forbindelse med rensing av coiler og fordamperhoder. Det kan også være en ubehagelig overraskelse om man tar et drag uten at det er nok væske i bomullen som fører til brent smak. Når først bomull har svidd seg ordentlig så må den byttes ut og om det er et fordamperhode så må dette byttes ut, da denne smaken ikke vil forsvinne.

 

- E - 

Elektronisk Sigarett / E-sigarett / El-sigarett / Elsig / Esig / Damper
Et revolusjonerende produkt som er designet for å være et mindre skadelig alternativ til sigaretter og tobakk. E-sigaretter inneholder ikke tobakk og er antatt å være 95% mindre skadelig en tobakk. Mange har veldig god erfaring med å bruke dette til røykeslutt. En e-sigarett består av en tank, et batteri og dampvæske. Dampvæsker leveres både med og uten nikotin. Pr. 01.01.2018 er det ikke lov å selge dampvæske / e-juice som inneholder nikotin i Norge.

 

E-Sigar
En e-sigarett designet som en sigar.

 

E-Pipe
En e-sigarett designet som en pipe.

 

eGo
Referer til de ytre gjengene som finnes på en del batterier. Disse er mye brukt på enklere e-sigaretter med mindre tanker, og det var den første typen "ordentlige" e-sigaretter som kom på markedet.

 

E-Juice / E-væske / E-Liquid / Dampvæske / Dampdråper
Væsken som fylles på e-sigaretten som fordamper ved oppvarming. Dampvæske består hovedsaklig av propylenglykol (PG), vegetabilsk glyserin (VG), smaksaromaer og nikotin.

 

- F - 

Flooding
En betegnelse for at det har kommet for mye dampvæske inn i fordamperhodet, noe som fører til dårlig trekk og gjerne surkling og spytting av væske opp gjennom munnstykket, samt lekkasjer ut av luftåpningene i bunnen.

 

Fordamperhode
Varmeelementet som brukes i e-sigarett tanker. Et fordamperhode består av et chassis, en varmetråd (coil) og en veke som normalt er av bomull. De fleste tanker bruker forskjellige fordamperhoder og de har alle forskjellig konstruksjon. Tanker for direkte lungedrag har gjerne store fordamperhoder som inneholder mye bomull, med store åpninger inn til bomullen slik at det skal rekke å trekke til seg mye væske på kort tid. Fordamperhoder i "munn-til-lungedrag" tanker er gjerne mindre på alle måter. Fordamperhoder har en normal levetid fra ca. 7 dager og oppover, men dette varierer veldig og har sammenheng med konstruksjonen, væsketypen og bruksmønsteret. Ved bytte av fordamperhodet er det anbefalt å la det stå å trekke i en full tank ca. 10 minutter før første drag, slik at bomullen har fått trukket til seg godt med væske. Det er på tide å bytte ut hodet når smaken ikke lenger er tilfredsstillende, det leverer lite damp, eller det slutter helt å fungere.

 

- G - 

Gurgling
Lik Flooding. En betegnelse for at det har kommet for mye dampvæske inn i fordamperhodet, noe som fører til dårlig trekk og gjerne surkling og spytting av væske opp gjennom munnstykket, samt lekkasjer ut av luftåpningene i bunnen.

 

- I - 

IMR
Lithium Ion Manganese oppladbart batteri.

 

ICR
Lithium Ion Cobalt oppladbart batteri.

 

- J - 

Juice / E-Juice / E-væske / E-Liquid / Dampvæske / Dampdråper
Væsken som fylles på e-sigaretten som fordamper ved oppvarming. Dampvæske består hovedsaklig av propylenglykol (PG), vegetabilsk glyserin (VG), smaksaromaer og nikotin.

 

- K - 

Kanthal A1
Den mest utbredte tråden som blir brukt i coiler. Støtter i utgangspunktet ikke temperaturstyring, men i den senere tid har det kommet enheter som også klarer dette.

 

- L - 

LED
Light-Emitting Diode. Brukes som lys i knapper samt display på e-sigaretter.

 

Li-Po
Lithium Polimer oppladbart batteri.

 

Li-Ion
Lithium Ion oppladbart batteri.

 

Low Resistance (LR)
Indikerer at motstanden (ohm) i coilen er for lav i forhold til det batteriet / moden er designet for. Dette dukker gjerne opp som en advarsel og kan skyldes bruk av feil fordamperhode eller at det er en feil på selve fordamperhodet.

 

Lungedrag / Direkte Lungedrag
Når man tar et drag som trekkes direkte ned i lungene, fremfor å suge det inn i munnen først for deretter å trekke det ned i lungene.

 

- M - 

mAh
Millamperetime. Brukes for å beskrive kapasiteten på batterier.

 

MG
Milligram. Referer til mengden nikotin i en dampvæske oppgitt i milligram pr. milliliter. Nikotinmengden varierer normalt sett fra 3 til 36 mg og det mest brukte er fra 8 til 16 mg. EU reglementet (TPD) har en øvre grense for nikotininnhold på 20 mg / ml.

 

Mod
Modifisert e-sigarett. Opprinnelig ble uttrykket brukt for å beskrive selvbygde eller modifiserte e-sigaretter. I den senere tid brukes det til å beskrive mer eller mindre alle former for e-sigaretter og batterier, bortsett fra standard eGo versjoner.

 

Micro Coil
En type coil hvor viklingene ligger tett inntil hverandre.

 

Munn-Til-Lungedrag (MTL)
Typen drag/ som først trekkes inn i munnen, for deretter å trekke det ned i lungene. Forkortelse: MTL (Mouth To Lung)

 

- N - 

Nikotin
En giftig alkaloid som finnes i størst konsentrasjon i tobakksplanter, men finnes også bla. i tomater, poteter og auberginer. Brukes i dampvæsker for gjøre overgangen fra tobakk og sigaretter enklere.

 

- O - 

Ohm
En målenhet for elektrisk motstand. Ohm sier noe om motstanden i en coil, og coiler til e-sigaretter har gjerne fra 0.1 til 2.2 ohm. Desto lavere ohm det er i en coil, desto varmere vil den bli og dermed også produsere mer damp. I og med at de fleste e-sigaretter har effektjustering så spiller ikke dette lenger like stor rolle.

 

OCC / Organic Cotton Coils
En type fordamperhoder som produseres av Kanger som inneholder større varmeflate og organisk Japansk bomull. Disse kom først på markedet sammen med Subtank serien.

 

OLED
Organic Light Emitting Diode. Mer avanserte e-sigaretter har gjerne display med OLED teknologi, noe som skaper skarpe og klare farger.

 

- P - 

Passthrough
En e-sigarettenhet uten batteri. En slik enhet har normalt sett en aktiveringsknapp samt eGo og 510 gjenger for feste av tanken. Den kobles direkte til en USB utgang og kan kun brukes når den er tilkoblet, da den ikke har et batteri som lader.

 

PG / Propylenglykol
En av to av hovedingredienser i dampvæske. Den andre vegetabilsk glyserin (VG). PG er ansett som trygt å bruke innen medisin og i mat. Noen kan oppleve allergiske reaksjoner fra PG.

 

Prime / Priming
Å gjøre klar et fordamperhodet eller coil med veker til førstegangsbruk. Det gjøres vanligvis ved å dryppe noen dråper med dampvæske rett ned i fordamperhodet, la fordamperhodet stå å trekke noen minutter med full tank før første drag, og gjerne ta noen blinddrag uten å aktivere batteriet.

 

- R - 

RBA
Rebuildable Atomizer. Et generelt uttrykk og disse kommer i mange varianter og design men i hovedsak er det en tank hvor coiler og veker må bygges, tilpasses og settes opp manuelt. Generelt sett er disse kostnadseffektive da man ikke behøver å kjøpe ferdige fordamperhoder, men kun bomull og tråd til coilene.

 

RDA
Rebuildable Dripping Atomizer. En e-sigarett tank som er designet for direkte drypping av dampvæske ned i toppen, direkte på coilen og bomullen. Disse har ikke et stort væskereservoar som bomullen trekker væske fra, slik at det dryppes noen dråper rett i bomullen som holder til noen drag, før det hele gjentas. Dette går for å være den beste måten å få frem den beste og all smaken fra dampvæsker.

 

RDA

 

RTA
Rebuildable Tank Atomizer. Er en tank med muligheter for selvbygging av coiler. Det fleste RTA'er består av er tre deler; En ytre tank, deck for bygging og en pipe (chimney).

 

RDTA
Rebuildable Dripping Tank Atomizer. Dette er en RTA + RDA, med en tank som holder væsken og et deck til å bygge coiler på, uten væskekanaler. Disse har en "Auto Drip" funksjon slik at man gjerne presser ned munnstykket for at bomullen skal komme i kontakt med væskereservoaret, og du slipper å dryppe væske på bomullen manuelt.

 

- S - 

Spit-Back
Når det kommer varm væske opp gjennom munnstykket.

 

Steeping
Å la dampvæsken "modnes" over tid. Meningen med å gjøre dette er for at komponentene i væsken skal reagere med hverandre for å få frem den riktige og beste smaken. Man kan blande en væske og finne ut at den ikke smaker som den skal eller godt i det hele tatt. Ved å la den modnes noen dager eller uker kan smakskarakteren endre seg drastisk. Korken kan åpnes fra tid til annen for å slippe til luft, samt å riste den.

 

Silica
Materiale som veker er laget av. Bomull har for det meste tatt over for silica.

 

Squonk
En mod med modifisert 510 kontakt som gjør det mulig å presse e-juice opp gjennom kontakten til et væskereservoar.

 

Geekvape Athena Squonker

 

Startsett
Et e-sigarett sett som inneholder alt man trenger for å komme i gang, tank, batteri, lader, fordamperhoder. Dampvæske medfølger som regel ikke.

 

Sub-Ohm
Fordamperhoder / coiler med motstand under 1.0 ohm.

 

- T - 

Tank
Et veldig generelt uttrykk som brukes om fordamperen på en e-sigarett. Begrepet brukes om alt fra helt enkle eGo tanker til avanserte RBA tanker. Tanker rommer fra ca. 0.5 til 8 ml væske.

 

Temperaturkontroll / TC
En funksjon som gjerne finnes på mer avanserte e-sigaretter. Temperaturen i coilen måles ved at en sensor overvåker motstanden i coilen for deretter å kalkulere frem til temperaturen den holder. For at denne funksjonen skal fungere optimalt brukes det gjerne coiler av nikkel eller titan, og enheten må være innstilt på riktig materiale for å foreta nøyaktige målinger og kalkulasjoner.

 

Throat hit
Følelsen "rivet" man får i halsen når man tar et drag. Dette forsterkes ved høyere konsentrasjon av PG og nikotin i dampvæsken.

 

Titanium wire / tråd
Et av materialene som brukes i coiler som er godt egnet til temperaturkontroll.

 

TPD
Tobacco Products Directive. EU sitt tobakksdirektiv som inneholder regler og restriksjoner for salg og markedsføring av tobakksprodukter, herunder også e-sigaretter. Dette vil mest sannsynlig tre i kraft i Norge i løpet av 2018. Helsedirektoratet har ansvaret for innføringen i Norge.

 

- U - 

USB Lader
Referer gjerne til en eGo USB lader som er en type lader som skrues på toppen av eGo batterier og kobles til en USB utgang. Disse har gjerne et lys som indikerer med rødt at det lades, og grønt når det er ferdigladet.

 

- V - 

Vaping
Det samme som på Norsk kalles damping.

 

VG / Vegetabilsk glyserin
En av basene som brukes i dampvæske. VG er et tyktflytende søtningsmiddel som brukes for å produsere fyldigere damp. Dampvæsker inneholder mer VG nå enn tidligere, og noen produsenter har mer eller mindre kuttet helt ut å bruke PG i væskene sin. VG er trygt å bruke for mennesker og er en viktig del av en balansert dampvæske.

 

Volt (V)
Beskriver verdien av elektrisk spenning. Generelt sett vil høyere volt gi en varmere coil og dermed også mer damp. Desto lavere motstand (ohm) det er i coilen, desto lavere volt må til for å oppnå det samme resultatet enn om coilen har høyere motstand.

 

VV
Variabel Volt. Refererer til batterier og enheter med mulighet for å justere kun volt, Vision Spinner batteriene er eksempler på dette.

 

VW
Variabel Watt. Refererer til batterier og enheter med muligheter for å justere watt.

 

Vaporizer
Fordamper. Et generelt uttrykk for en enhet som gjør væske om til damp.

 

VTC
Variabel temperaturkontroll. Refererer til en funksjon som lar deg justere temperaturen i coilen.

 

- W - 

Watt (W)
Watt er en måleenhet for effekt. For å oppnå en gitt watt i en e-sigarett justeres volten automatisk ut i fra motstanden (ohm) i coilen.

 

Wire
Tråd, leder. Referer til motstandstråd som blir brukt i coiler.

Forfattet av Friske Drag AS © 2018