Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

TPD-regler for e-sigaretter

TPD eller det europeiske tobakksproduktdirektivet er det siste innen regulering av e-sigarett industrien i EU. Denne oppdaterte versjonen av EU-direktivet som ble innført i 2016 vises nå på alle forumer og nettsider med e-sigaretter som tema.

TPD som et EU-direktiv

TPD er et europeisk direktiv som setter grenser for varehandel og salg av tobakk og produkter knyttet til tobakk i EU. Direktivet ble opprettet i 2001, men ble gjennomgått i 2014 da e-sigaretter også ble inkludert i direktivet.

Etter at forskriften ble vedtatt, måtte alle medlemsland i EU overføre TPD-kravene til sine egne lover. Norge er medlem av EØS, og har også innført disse kravene i lokal lov. Enkelt forklart er TPD regulering av salg av tobakksprodukter, inkludert e-sigarett enheter og e-væsker. Retningslinjene for TPD-samsvar er fastsatt i TPD-artikkel 20.

 

Målet med TPD

Reguleringen er uunngåelig i en fremvoksende industri, og tobakksdirektivet er utformet for å forbedre driften av det indre markedet for tobakk og tilhørende produkter.

Direktivets primære mål er å:

 • Beskytte barn mot nikotinprodukter. Den er designet for å sikre at bare personer over 18 år kan kjøpe og bruke e-sigaretter og produkter relatert til e-sigaretter.
 • Beskytte forbrukere av tobakk og dets relaterte produkter ved å skape standarder for kvaliteten og sikkerheten til alle e-sigarett enheter og e-væsker. Det sikrer også at forbrukerne er klar over hvilke produkter som inneholder nikotin.
 • Beskytte forbrukerne ved å tvinge både produsenter og forhandlere til å gi verdifull informasjon på emballasjen

 

Registrering hos Legemiddelverket som en prosess for TPD-samsvar

Legemiddelverket er den kompetente myndigheten som er ansvarlig for å utføre de fleste bestemmelser i henhold til artikkel 20 i Norge.

Alle e-sigarett enheter og e-væsker må varsles om og registreres hos Legemiddelverket; Når det er gjort kan salget skje. Dette inkluderer produkter som fantes før 20. Mai 2016. Et produkt som har blitt endret i betydelig grad teller som et nytt produkt, og må følge denne prosessen på nytt.

TPD-restriksjoner

Tobakksproduktdirektivet (TPD) håndhever restriksjoner på tobakk og tilhørende produkter, og de nye kravene til e-sigarett produkter som har tredd i kraft de siste årene.

E-væske beholdere restriksjoner

Bestemmelsen for kompatible beholdere er at:

 • Maksimal kapasitet for en engangspatron eller engangssigarett bør ikke overstige 2 ml
 • TPD beholderen må ha et ECID-nummer og må være registrert hos Legemiddelverket
 • Klistremerker med advarsel om nikotin bør følge beholdere

Begrensninger for e-væsker

Bestemmelsen for kompatible e-væsker er at:

 • Utslippstesting er obligatorisk for e-væsker med nikotin, og testingen må gjøres i et laboratorium
 • Hver e-væske flaske som inneholder nikotin er begrenset til maksimalt 10 ml per flaske
 • Nikotinstyrken i et e-væske produkt må ikke overstige 2,0 % nikotin eller 20 mg/ml
 • E-væsker må ikke inneholde visse ingredienser som koffein, taurin og andre sentralstimulerende tilsetningsstoffer
 • Kan ikke inneholde tilsetningsstoffer som har fargeegenskaper, og tilsetningsstoffer som har kreftfremkallende, repotoksisk, mutagene egenskaper i uforbrent form
 • Kan ikke inneholde vitaminer eller relaterte tilsetningsstoffer som gir inntrykk av at et tobakksprodukt inkluderer en helsegevinst eller gir redusert helserisiko
 • E-væskeflasker må ha dyser minst 9 mm lange og barnesikre lokk som begrenser væskestrømmen og ikke avgir mer enn 20 dråper per minutt
 • Hver e-væske beholder må inneholde informasjons- og advarselsbrosjyrer. "Dette produktet inneholder nikotin som er et svært vanedannende stoff" må merkes på TPD-kompatibel e-sigarett produktets emballasje, og det må omfatte 30% av pakken overflaten både på forsiden og baksiden

TPD-forbrukerforholdet

Resultatet av TPD

 • Forbrukere av e-sigaretter vil dra nytte av forbedret kvalitet og sikkerhet for alle produkter.
 • E-væsker er nå beskyttet mot lekkasje eller barnehender, og minimerer dermed risikoen for eksponering for farene ved inntak eller håndtering av barn. Det er nå en betydelig nedgang i antall barn som får i seg e-væsker.
 • Flasker med e-væsker er nå laget av et uknuselig materiale, dette hindrer at dyr eller barn kan få tilgang til innholdet.
 • Forbrukerne vil bli bedre informert gjennom nye krav til merking og emballasje: obligatoriske brukskrav, helseadvarsler, informasjon om toksisitet og vanedannende informasjon om nikotininnhold og ingrediensene i produktet, informasjon om batchnummer og utløpsdato.
 • Tobakksprodukter er nå kun produsert med ingredienser av høy renhet og kvalitet.
 • Ingen form for markedsføring er tillatt på emballasjen.

TPD-samsvar i EU: Konklusjon

TPD førte til noen uunngåelige endringer i tilgjengelighetet til tobakk og e-sigaretter i butikkene.

Noen e-væsker og smaker opphørte å eksistere, da de ble produsert av små selskaper uten nok midler til å fortsette med overholdelse og testing.

Nå er e-væsker tilgjengelig i 10 ml flasker med en styrke på 18mg.

E-væsker med null nikotin trenger imidlertid ikke å testes og påvirkes ikke av TPD-samsvaret. Bare beholdere med 2 ml kapasitet er tilgjengelige, og TPD-kompatible beholdere må levere en konsistent nikotindose og må være lekkasjesikker ved påfyllingspunkt.

TPD gjør ikke e-sigaretter sunnere, men utslippstestingen gir forbrukerne kontroll over ingrediensene i e-væsken.

Tilbake